Steve konyhája: "Kezdő vagyok, de főzni akarok"

A nagyvilág ízei, ahogy én szeretem! Az étkezés öröm! Ösztön és szenvedély, életszükséglet és élvezet, mely a születéstől a sírig elkísér." Brillant-Savarin


Csokiszuflé: /4 személyre/


szufle_csoko_607344842.jpg

Hozzávalók:

Csoki

4 tojás

kb 8 dkb barnacukor

2 evőkanál liszt /4 dkg/

sütőpor

vaniliacukor, vagy vaniliarúd belseje

 1 evőkanál cointreau likőr vagyis narancslikőr, vagy egy kevés reszelt narancshéj

3 zöld kardamon összetörve lereszelve. /A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik, őshazája Dél-India és Srí Lanka. Ázsiában a konyhán kívül az orvostudományban használják/

kevés gyömbérpor

Elkészités:

A tojásokat szétválasztom, s a sárgáját kikeverem a cukorral, vaniliacukorral, s a füszerekkel. Világos, krémes habos krémállag a cél. Elektromos habverővel kb 5-6 perc.

A csokit megolvasztjuk, s a masszához adjuk

A lisztet elkeverjük a sütőporral és azt is a masszához adjuk.

A tojásfehérjét is felverem és ezt is a masszához adjuk lassan.

A tálakat kivajazom, s belisztezem és a masszát beletöltöm, úgy hogy egy-kétujjnyi hely megmaradjon.

Fontos hogy a sütőt nem nyitogatjuk, mert az egész összeesik. várunk kb 18-20 percet és kész!

Madártej:


A tejet feltesszük főni. Közben a tojásfehérjéből kevés cukor hozzáadásával kemény habot verünk, s ha a tej felforrt, akkor egy evőkanál segítségével beleszaggatjuk kb 5-6 perc mulva megfordítgatjuk, s szűrőkanál segítségével kivesszük és félretesszük.

A tojássárgákat felverjük cukorral vaniliacukorral, s kevés tejet hozzáöntve felhigitjuk, majd az egészet folyamatosan kevergetve a tejhez adjuk. Folyamatosan kell kevergetni mert összecsomosodik!

Majd a habfelhőket hozzátesszük és lehűtjük.

Somlói galuska:

Ehhez a finomsághoz előszöris készítenünk kell három piskótalapot. Pl 3X10 tojásból készítem akkor szétválasztom a tojásokat, s először a sárgáját felverem.

A tojás számához viszonyítva szükségünk  ugyanannyi lisztre és cukorra. Ezt vagy mérleggel mérhetjük, vagy egszerűen egy evőkanállal ugyanannyi lisztet és cukrot készítünk elő ahány tojást használtunk.

A tojás sárgájához hozzáadom a cukor felét.

1, A habverőt megmosom, hogy sárgája ne maradjon rajta. Amikor már félig felvertem a fehérjét hozzáöntöm a cukor másik felét és kemény habot verek belőle.

Hozzáöntöm a sárgáját is , s akár kézzel akár habverővel egyneműsítem. Ne féljünk, mert a habot nem törjük össze!! Csak ha már a liszt benne van akkor kell finoman bánni a masszával. Amikor egyneműsítettük a tojások sárgáját és fehérjét akkor beleszitáljuk a lisztet és kézzel lassan elkeverjük vigyázva, hogy nagyon ne törjük a habot. Ez a sima piskóta.

A kakaos piskotához néhány evőkanál kakaóport is keverünk,

A harmadik dios piskótához pedig  darált diót keverünk.

A tepsiket kikenjük margarinnal, lisztel meghintjük és beleöntjük a masszát, s 180 fokon készre sütjük. kb 20-30 perc, de ha beleszúrunk egy pálcát vagy villát és nem tapad rá, akkor igy is ellenőrizhetjük, azonban fontos hogy ne nyitogassuk sütés közbe.

2, A második lépés hogy elkészítjük a vaniliapudingot. Ami elég egyszerű, mivel egyszerűen megvesszük a vaniliapudingot, s literenként 80 g pudingot használunk fel. Tehát ha a két piskótánkat 10-10 tojásból csináltuk akkor kb 2 liter tej elég lessz, ami azt jelenti, hogy 160 g pudingpor kell, amit a tej egy részével csomomentesre keverünk!!! Ez nagyon nagyon fontos, mert ha nem lessz csomómentes, akkor már később se tudjuk kikeverni!!!! Ha a tej felforrt, hozzáöntjük a pudingot, amibe még cukrot, esetleg vaniliacukrot is tehetünk.

Ez az egyszerűbb módja a vanilia elkészítésének, a másik az igazi vaniliakrém, amihez szükségünk van tojás sárgához, cukorra, vaniliacukorra, s egy kevés lisztre. Ezt elkeverem gép segitségével, s langos tejet hozzáadva csomomentesre keverem ismét. Majd a tüzre visszatéve kiforralom. Citromhéjat is reszelhetek bele.

3. A diót ledarálom

4. Csokiöntet: Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy tejet felteszek főni cukorral és rummal. Közben egy tálba kakaóport, egy kevés lisztet és cukrot elkeverek egy kevés tejjel csomomentesre!! Ha a tej felforrt hozzáöntöm, hagyom hogy kiforrjon és kész. Nem nehéz. Hagyom kihülni!!!

5. lépés hogy összeállitom a masszát. Veszek elő egy edényt aminek az aljára teszek egy kevés pudingot. ráhelyezem az egyik piskótát, puding következik ismét, reszelt dio, másik piskota, puding, dio.

Hagyom hogy kihüljön, s tálaláskor egy keveset tálkába szedünk leöntjük a hideg csokikrémmel, tejszinhabbal díszitem, s a tetejére tehetek egy kevés diót.


Sweet Dream/saját recept/

Ez az ételkülönlegessék az én fantáziám szüleménye. Tavaly nyáron elkészítettem a páromnak, s neki nagyon ízlett, s úgy gondoltam megosztom veletek is.

Először is a nektarinokat kettévágjuk, majd forró cukros vízbe beledobjuk, s puhára főzzük, de vigyázzunk ne legyen túl puha mert szétesik. Ha készen van, s már langyos akor teszünk az edény tetejére sütőpapirt, hogy a nedvet magába szivja.

panna kotta: 3 dl édestejszínt felforralunk kevés cukorral, vaniliarúd belsejével. Fontos, hogy nem kell kiforralni. Fölösleges. A zselatint hideg vizbe vagy ennél jobb ha rumba áztatjuk, s amikor már kicsit szétmálna, akkor kivesszük, s hozzáadjuk a tejszinhez. Majd őzgerinc formába, vagy puding formába öntjük, s hűtőbe helyezzük kb 1-1.5 órára.

Ha a nektarin kihült meghámozzuk, felkarikázzuk szép szeletekre. A levéből is egy keveset elveszünk, s zselatint adok hozzá.

Az őzgerinc formát kivesszük a hűtőből ráhelyezzük sorba a nektarinszeleteket, s felöntjük a zselatinos főzőlevével,, ami nem fórro!!! Majd a hűtőbe tesszük, s fóliával lefedjük. kb 1-1,5 óra hossza és kivesszük a hűtőből.

A hűtőből fejjel lefelé fordítjuk, s óvatosan kiemeljük a desszertet nagyon vigyázva, nehogy széttörjön. Ha nem menne, akkor picit ütögessük meg az oldalát, vagy melegítsük meg az oldalait, s úgy megenged.

yellow whip wonder/ saját recept/

Ehhez szükségünk van kevés vörösborra amiben a meggyet felfőzzük cukorral, majd pépesítjük. Ezzel olyan lekvár sűrűségú lessz kb, csak egy picit hígabb. Zselatint keverünk el benne,s  egy kicsit hűtőbe tesszük, majd amikor langyos akkor a pohár aljába tesszük.

Ha megszilárdult csokimázt öntünk rá. Ez lessz a második réteg.

Tojássárgája, cukor, narancshéj reszelve, s a levéből is adunk hozzá keveset. Citromhéjat is reszelünk hozzá, kevés jó minőségű gyümölcsös alkohol tartalmú ital, s habosra keverjük az egészet vízgőz felett! Ez lessz a harmadik réteg az  édességen.

Tetejére tejszinhabot teszünk, aminek a tetejére nagyon kevés csokit reszelhetünk.

Tiramisu:

tiramisubig_2.jpg

A tiramisúhoz szükségünk van

kb 300ml kávét rummal és cukorral elkeverünk. Szükségünk van kb 35-40 db babapiskótára, amit beleáztatjuk, s egy tálba sorba elhelyezünk egy adagot.

3-4 db egész tojást vízgőz felett habosra keverünk cukorral, vaniliacukorral, ezután pedig egy tálba öntjük, s habverővel is kikeverjük.

Az édestejszínt amit jól lehűtöttünk!!!! kemény habbá verjük, s hozzáadjuk a tojássárgáját, s kevés kávét, macarpone sajtot, s kb 10 g zselatint.

Majd rétegezzük, amig el nem fogynak a hozzávalók. Tetejére a massza kerül, s mehintjük keserű kakaóporral.

Anci néni receptje:

Ezt a finomságot éppen most kóstoltam meg, s úgy döntöttem, hogy megosztom veletek.

A szélesmetélt tésztát kifőzzük, s kivajazott tepsi aljára tesszük a felét.

Áfonya és vegyesgyümölcslekvárral beterítjük, ez lessz a második rétegünk.

A diót ledaráljuk, s rászórjuk a lekvárra jó bőven.

A tészta másik fele következik,

kb 6 dl tejfölt 2-3 tojássárgájával elkeverünk teszünk hozzá cukrot, vaniliacukrot, s ez lessz az utolsó rétegünk. Tetejére szintén szórhatunk darált diót.

150 fokos sütőbe betoljuk, míg a tejföl kicsit rá nem pirul.

Anyuci különlegessége:

dscn1652.jpg

Ez a recept pedig édesanyám különlegessége. Kísértetiesen hasonlít az előzőre. A szélesmetélt tésztát kifőzzük, s kivajazott tepsibe tesszük a felét. Szilvalekvárral beterítjük, majd következik a tészta másik fele, s 150 fokos sütőben szépen megpiritjuk.

A teteje nagyon szép aranybarna színű, ropogós lessz, míg az alsó tésztaréteg puha marad. Aki szereti, darált diót is tehet a lekvár felé. Tetejét megszórjuk vaniliás porcukorral, s tálaljuk. :)

 Forró csokoládé pirított mandulával:

forrocsoki2.jpg

tejet forralunk tejszínnel. Egy kevés tejjel csomómentesre keverjük a keserű kakaóport. Ha forr a tej akkor beleöntjük a kakaót, darabolt kakaót. Addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem olvad. Egy kevés édestejszínt habbá verünk, s a tetejére halmozzuk, vagy egyszerűen tejszínhatob is tehetünk rá, s piritott mandulával ékesítjük.




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 4
Heti: 11
Havi: 285
Össz.: 268 117

Látogatottság növelés
Oldal: 13 Desszertek
Steve konyhája: "Kezdő vagyok, de főzni akarok" - © 2008 - 2024 - szakacs.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »