Pulyka Polpetti Milánói spagettivel:
A pulyka szeletünket klopfoljuk, késsel kissé megvágdossuk, sózzuk, s kevés zsiradékban megsütjük. Majd a tetejére helyezünk egy szelet sonkát és sajtot, s szalamanderbe vagy sütőbe betesszük hogy szépen rásüljenek a hozzávalók.
A milánói spagettihez a spagetti tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, s kevés olajat öntünk rá nehogy összeragadjon.
A ragu elkészítéséhez: Vajban finomra vágott hagymát piritunk. Majd hozzáadjuk a julienne-re vágott, vagyis vékony csíkokra vágott gombát, majd a sonkát vagy füstölt marhanyelvet. Majd kevés paradicsompürét és kecsapot adunk hozzá, sózzuk borsozzuk. Adhatunk hozzá petrezselymet, oregánót, bazsalikomot, babérlevelet. Majd, vagy hozzákeverjük a tésztát, vagy a tészta tetejére tesszük a mártást, s mellé a keresztbe felvágott pulykát.
Vajas puliszkával töltött pulykarolád párolt rizzsel és steak burgonyával/saját recept/:
kevés vajban a puliszkát átforgatjuk, átmelegítjük, majd tejjel felöntjük, kevés sóval ízesítjük. Nem kell túl hígnak lennie, jobb ha egy kicsit sűrűbb. Kikeverjük a vajat petrezselyemmel, sóval, fehérborssal, puliszkával, s a nyitott szeleteléssel levágott pulykába ezt töltsük bele. Majd bundázzuk: a tojásba reszelt sajtot keverünk, s a morzsába is, majd a roládot forró olajba kisütjük.
Majd készítek hozzá egy bevonóképes mártást, vagyis se túl híg, se túl sűrű ne legyen. Vajon kicsit átmelegítjük a darát, majd felöntjük tejjel vagy tejszinnel és kiforraljuk, sóval fehérborssal, petrezselyemmel ízesítjük.
A steak burgonyához a burgonyát héjában megfőzzük, majd izlésnek megfelelően szeleteljük, s forró olajban kisütjük, majd kevés steak fűszerrel meghintjük.
Párolt rizst készítünk hozzá.
A hozzávalókat ízlésesen a tálra rendezem, a roládot két vagy háromfelé vágom kicsit átlósan, s a mártást külön adjuk hozzá.
Töltött csirkemell tormamártásban:
A sütőt 200 fokra állítjuk.
Közben elkészítjük a sajtos tölteléket: mozarella sajtot egy villával összetörünk, keverünk hozzá egy kevés dijoni mustárt, finomra vágott snidlinget.
A csirkemellet felszúrjukk, majd a tölteléket belehelyezzük. Sóval, borssal, köménnyel, kevés pirospaprikával megszórjuk, majd baconba tekerjük, s forró olajban elősütjük. Majd jénai tálba helyezzük egymás mellé a csirkemelleket, s kb 20-25 percre a sütőbe helyezzük.
Közben elkészítjük a tormamártásunkat: Kétféle elkészítési módot ismerek. Az egyik az, hogy készítünk kevés zsiradékban egy világos rántást, amit felöntünk csontlével, s s reszelt tormát hozzáadjuk, majd sóval, kevés cukorral és ecettel ízesítjük. Ezek után a reszelt és forrázott tormát hozzátesszük, majd betejfölözzük.
A másik szerintem jóval egyszerűbb, s én ezt ajánlom. Vajban lisztet habzásig hevítünk, s tejjel öntjük fel, s nem csontlével. Ugyanúgy sóval, kevés cukorral és ecettel ízesítjük, s a forrázott reszelt tormát hozzadjuk.
Tálaláskor a mártásból egy keveset a táynyér aljára öntünk, s a felszeletelt töltött csirkemellet ízlésesen ráhelyezzük. Mivel a tormamártáshoz adhatunk finomra vágott petrezselymet és snidlinget, ezért díszítésként mind a kettő szóba jöhet.
Aszaltszilvával töltött pulykamell burgonyapürével:
A zsemléket langyos tejbe áztatjuk, majd pedig kinyomkodjuk. Az aszalt szilvát rumos tejbe áztatjuk, majd összevágjuk a zsemléhez adjuk. Hozzáadjuk a tojást, sót, borsot, fahéjat, s ezt töltjük a pulykába, amit felszúrtunk egy késsel. A pulykát szintén sózzuk, borsozzuk, s fahéjjal is meghintjük. Tepsibe tesszük szeletelt répával, pár fej hagymával, s kevés húslevest aláöntve. Alufóliával letakarjuk, s kb 1,5 órán 180 fokos sütőbe tesszük, majd levesszük a fóliát, s kissé megpiritjuk.
A pecsenyelevet átturmixoljuk a répával, majd kiforraljuk, sózzuk, borsozzuk, s tejföllel, vagy tejszínnel sűrítjük.
Burgonyapürét készítünk: a burgonyát sóval főzzük puhára, majd tejjel és vajjal törjük össze, pépesítjük. Sóval ízesítjük.