Steve konyhája: "Kezdő vagyok, de főzni akarok"

A nagyvilág ízei, ahogy én szeretem! Az étkezés öröm! Ösztön és szenvedély, életszükséglet és élvezet, mely a születéstől a sírig elkísér." Brillant-Savarin

dscn1771.jpg

A szőlő fejlődéséről:

Magyarországon kiváló borok teremnek ezért úgy gondoltam ha egyszer finom ételeket mutatok be, akkor ízletes borokat is ajánlok hozzá. Nagyon sokmindentől függ, hogy milyen lessz a jó termés, de ha a tél nem volt túlságosan hosszú és hideg, akkor májusig a tőkék kihajtanak, amik már júniusban virágozni is kezdenek. A napfény hatására lerakódik a cukor a szemekben, s a savtartalmuk visszafejlődik. Ha a hőmérsékelet és a csapadék mennyisége is ideális, akkor augusztusban érni kezdenek a fürtök.

Ha azonban a tél nagyon hideg akkor számolni kell a fagykárokkal, különbőző gombás betegségek is léteznek amik a fürtöket megtámadhatják, valamint ha a hőmérséklet alacsony és sok a csapadék akkor a szüret is kitolódik.

Négy periódusa van a fürtök fejlődésének

1. Növekedési: A megtermékenyüléstől a zsendülésig tart. Ilyenkor a szemek térfogata nő, de még kemények és zöldek. Cukortartalmuk alacsony, míg savtartalmuk magasabb, s egyre nő, míg a bogyók zsendülni nem kezdenek.

2. Zsendülés: Kb két hét alatt megy végbe az egész folyamat, mely során szintén növekednek a szemek, átlátszóbbak, rugalmasabbak, puhábbak lesznek. Elveszti klorofiltartalmát /klorofill: zöld növényekben található, amely a nap sugárzó energiáját elnyeli/ , cukortartalma nő, savtartalma csökken.

3. Érés: A maximumra nő a térfogata, s a szemek belsejében a meglévő alkotórészek is átalakulnak.Megkülönböztetünk fiziológiai érettséget és a szőlőbogyó fejlettségét, ami azt jelenti, hogy már a levelekből több cukor nem áramlik a szemekbe, s ilyenkor a legalkalmasabb a szüretre.

4. Túlérés: Ez akkor következik be, amikor már több cukor nem áramlik a levelekből, s a vízleadás és a töppedés következtében a cukor,- ásványianyag,- és nitrogéntartalma folyamatosan koncentrálódni kezd.

Borkészítés:

A borkészítés öt periódusból áll:

1. a szőlő feldolgozása, melynek során elkülönítjük a szilárd részeket a szőlő levétől.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 43
Tegnapi: 13
Heti: 130
Havi: 195
Össz.: 226 672

Látogatottság növelés
Oldal: 18 Borok
Steve konyhája: "Kezdő vagyok, de főzni akarok" - © 2008 - 2019 - szakacs.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »