Caesar saláta:
Hozzávalók:
paradicsom, kígyóuborka, saláta, toast kenyér, majonéz, só, fehérbors, kevés worchester szósz, trappista sajt, csirkemell, olaj
Elkészítés:
A paradicsomot, uborkát, salátát megmossuk, s csíkokra vágjuk. Összekeverjük, s sóval, borssal, kevés worchester szósszal ízesítjük.
Közben a csirkemellet klopfoljuk, majd olajban lesütjük, s felcsíkozzuk.
Piritost sütünk, majd felkockázzuk.
A tálra helyezzük a zöldségkeveréket, rá a csirkemell csíkokat, majonéz, piritos, majd a reszelt sajt.
Azonban a caesar saláta elkészítése helyenként változik. 2009-ben Siófokon én ezt készítettem jércemell kockákkal, s készítettem lazaccal is. Mindkettőhöz Római salátát használtam, caesar öntettel és piritott kenyérkockákkal.
Görög Saláta:
Kockára vágott uborka, paradicsom, lila hagyma, paprika, olivabogyó. Egy tálban összekeverem, egy kevés oliva olajat locsolok rá, sózom, bazsalikommal ízesítem. Tetejére kockára összevágott fetasajtot teszek.
Egyes helyeken Görögországban egészben teszik rá a feta sajtot, s kapros citromos olivaolajjal is meglocsolják.
Siófokon 2009 nyarán úgy készítettem, hogy kockára vágtam a háromféle színű kaliforniai paprikát, paradicsomot és uborkát, valamint a cukkinit. A cukkinit ezután kevés olivaolajon sóval és borssal ízesítve kissé megpiritottam. A lilahagymát kockára vágtam, de nem túl finomra. Adtam még hozzá egy evőkanál kapribogyót, fekete- és zöld színű olivabogyót. Sóztam, borsoztam, kevés citromlével, oregánóval és bazsalikommal ízesítettem. A tálra először zöld és lila színű lolo rosso-t helyeztem, majd egy gyűrű segítségével a salátaágy tetejére halmoztam a salátát.
Waldorf Saláta:
Almát nem hámozzuk!! felcsíkozzuk, s hozzáadjuk az üveges zellert a leve nélkül!! / ez már eleve fel van csíkozva, így nem kell vele szenvedni/, vagy a friss zellert meghámozzuk vékony csíkokra vágjuk, majd enyhén sós, citromleves vízben megfőzzük, de ne legyen túl puha, mert akkor szétesik. Majd leszűrjük, lehűtjük, s mivel nem zellersalátáról van szó nem tesszük salátaecetbe, hanem az almához keverjük. Adunk hozzá majonézt, darált diót, kevés citromlét.
Alfredo Saláta:
A salátát csíkozzuk az almával és uborkával együtt, majd kevés olivaolajja, sóval és fehérborssal ízesítjük.
Orosz hússaláta:
Az ecetes uborkát meghámozzuk, s a héjában főtt burgonyát szintén, s az almával és a sertéssülttel/ sertés lapocka vagy comb/, füstölt marhanyelvvel együtt gyufaszálnyi vastagságúra vágjuk. .A tojást keményre főzzük, megpucoljuk, s vagy metéltre ezt is, vagy karikára vágjuk.
Ezt az egészet egy majonézmártásba keverjük: A majonézhez sót, borsot, kevés citromlevet, porcukrot és finomra vágott tárkonylevelet adunk. Majd lesimítjuk az egészet és majonéz kerül a tetejére, díszítherjük tojással, vagy füstölt marhanyelvvel.
Gundel Saláta:
A gombafejeket előszöris gyengén sós citromleves vízben megfőzzük. Természetesen a zöldbabot és a csirágot is puhára pároljuk.
Ezek után a zöldpaprikát, paradicsomot, főtt gombát, zöldbabot és csirágot szeletekre vágjuk egyenletesen kb azonos nagyságóra, a kígyóuborkát legyaluljuk.
Salátaecetet készítünk: Víz só, cukor, ecet. Ezt ráöntjük a hozzávalókra, s kevés olivaolajat kecsappal elkeverek, s ezt is a hozzávalókoz adom. A végén az ízét beállítom, s kevés fehér borssal is ízesítem.
Frankfúrti Saláta:
A kockára vágott burgonyát és a virslikarikákat megfőzzük..
Tejfölt majonézzel, sóval, borssal, kevés mustárral és citromlével ízesítjük, s az egészet összekeverjük. Adhatunk hozzá fokhagymát is.
Ehhez hasonlóan készítjük el a Majonézes karfiol salátát is, csak fokhagyma nélkül, s a karfiol főzőlevébe kevés delikátot is teszünk. Tehetünk bele finomra vágott lila hagymát és petrezselymet is.