Szigetország kedvence:
A füstölt csülköt hagymával, egész borssal és babérlevéllel felteszem főni mindíddig, amíg puha nem lessz. Ezt egy villával könnyen ellenőrizhetjük. Ezután kivesszűk hagyjuk kihülni, s amikor szükségünk van rá akkor felhasználjuk, addigis hűtőben tároljuk.
két - három szeletet levágunk a csülőkből. Szükségünk van még szárnyasmájra, egy szép egész paradicsomra, amit kettévágunk, s két szép vastagabb sonkaszeletre. Ezeket mind forró olajba tesszük, megszórjuk grillfűszerel: pirospaprika, só, bors, kömény.
Két tükörtojást sütünk.
A héjába főtt krumplit is forró olajban megsütjük, majd lecsöpögtetjük, s ezt is megszórjuk steak fűszerrel.
Tálalás: steak burgonyára pakoljuk a csülökdarabokat, a májat, paradicsomot, sonkát, s az egészre ráhelyezzük a tojást. Tetejét kevés petrezselyemmel díszítjük.
Posírozott tojás firenzei módra:
A posírozás, azós, ecetes vízb fűszeres enyhén savanykás lében gyöngyözve forraló főzést jelent. Sen a tojásokat felütjük.
A főtt marhanyelvet felszeleteljük ez lessz az alsó talpazat. Erre kerül a paraj amit kevés vajban pároltunk, sóval borssal ízesítettünk.
Ha a tojások készen vannak, akkor ez a harmadik réteg.
A negyedik pedig a mornay-mártás, vagyis vajon a lisztet habzásig hevíjük, s forrásban lévő tejjel felengedjük, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Reszelt sajtot keverünk a mártásba.
Kevés sajtot, vajdarabkákat, zsemlemorzsát hintünk rá, s sütőben pirosra sütjük az egészet.
Töltött, bundázott palacsinta, nővérem, Brigitta receptje alapján:
Palacsintákat sütünk.
Töltelék: Kevés olajon darált marhahúst piritunk, sózzuk, borsozzuk, s trappista sajtot reszelünk bele. Zöldborsót sós vízben puhára főzzük, s ezt is hozzáadjuk.
A palacsintába először a gépsonkát, majd kevés tölteléket, s a sajtot tesszük, Majd a két oldalát behajtjuk a palacsintának, s óvatosan feltekerjük, majd bepanírozzuk. A panírozás során a tojásba és a zsemlemorzsába is reszelt sajtot adunk. -> Forró olajban kisütjük.
Külön párolt rizst adunk hozzá, zsetonzöldségekkel összekeverve.