Csokiszuflé: /4 személyre/
Hozzávalók:
Csoki
4 tojás
kb 8 dkb barnacukor
2 evőkanál liszt /4 dkg/
sütőpor
vaniliacukor, vagy vaniliarúd belseje
1 evőkanál cointreau likőr vagyis narancslikőr, vagy egy kevés reszelt narancshéj
3 zöld kardamon összetörve lereszelve. /A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik, őshazája Dél-India és Srí Lanka. Ázsiában a konyhán kívül az orvostudományban használják/
kevés gyömbérpor
Elkészités:
A tojásokat szétválasztom, s a sárgáját kikeverem a cukorral, vaniliacukorral, s a füszerekkel. Világos, krémes habos krémállag a cél. Elektromos habverővel kb 5-6 perc.
A csokit megolvasztjuk, s a masszához adjuk
A lisztet elkeverjük a sütőporral és azt is a masszához adjuk.
A tojásfehérjét is felverem és ezt is a masszához adjuk lassan.
A tálakat kivajazom, s belisztezem és a masszát beletöltöm, úgy hogy egy-kétujjnyi hely megmaradjon.
Fontos hogy a sütőt nem nyitogatjuk, mert az egész összeesik. várunk kb 18-20 percet és kész!
Madártej:
A tejet feltesszük főni. Közben a tojásfehérjéből kevés cukor hozzáadásával kemény habot verünk, s ha a tej felforrt, akkor egy evőkanál segítségével beleszaggatjuk kb 5-6 perc mulva megfordítgatjuk, s szűrőkanál segítségével kivesszük és félretesszük.
A tojássárgákat felverjük cukorral vaniliacukorral, s kevés tejet hozzáöntve felhigitjuk, majd az egészet folyamatosan kevergetve a tejhez adjuk. Folyamatosan kell kevergetni mert összecsomosodik!
Majd a habfelhőket hozzátesszük és lehűtjük.
Somlói galuska:
Ehhez a finomsághoz előszöris készítenünk kell három piskótalapot. Pl 3X10 tojásból készítem akkor szétválasztom a tojásokat, s először a sárgáját felverem.
A tojás számához viszonyítva szükségünk ugyanannyi lisztre és cukorra. Ezt vagy mérleggel mérhetjük, vagy egszerűen egy evőkanállal ugyanannyi lisztet és cukrot készítünk elő ahány tojást használtunk.
A tojás sárgájához hozzáadom a cukor felét.
1, A habverőt megmosom, hogy sárgája ne maradjon rajta. Amikor már félig felvertem a fehérjét hozzáöntöm a cukor másik felét és kemény habot verek belőle.
Hozzáöntöm a sárgáját is , s akár kézzel akár habverővel egyneműsítem. Ne féljünk, mert a habot nem törjük össze!! Csak ha már a liszt benne van akkor kell finoman bánni a masszával. Amikor egyneműsítettük a tojások sárgáját és fehérjét akkor beleszitáljuk a lisztet és kézzel lassan elkeverjük vigyázva, hogy nagyon ne törjük a habot. Ez a sima piskóta.
A kakaos piskotához néhány evőkanál kakaóport is keverünk,
A harmadik dios piskótához pedig darált diót keverünk.
A tepsiket kikenjük margarinnal, lisztel meghintjük és beleöntjük a masszát, s 180 fokon készre sütjük. kb 20-30 perc, de ha beleszúrunk egy pálcát vagy villát és nem tapad rá, akkor igy is ellenőrizhetjük, azonban fontos hogy ne nyitogassuk sütés közbe.
2, A második lépés hogy elkészítjük a vaniliapudingot. Ami elég egyszerű, mivel egyszerűen megvesszük a vaniliapudingot, s literenként 80 g pudingot használunk fel. Tehát ha a két piskótánkat 10-10 tojásból csináltuk akkor kb 2 liter tej elég lessz, ami azt jelenti, hogy 160 g pudingpor kell, amit a tej egy részével csomomentesre keverünk!!! Ez nagyon nagyon fontos, mert ha nem lessz csomómentes, akkor már később se tudjuk kikeverni!!!! Ha a tej felforrt, hozzáöntjük a pudingot, amibe még cukrot, esetleg vaniliacukrot is tehetünk.
Ez az egyszerűbb módja a vanilia elkészítésének, a másik az igazi vaniliakrém, amihez szükségünk van tojás sárgához, cukorra, vaniliacukorra, s egy kevés lisztre. Ezt elkeverem gép segitségével, s langos tejet hozzáadva csomomentesre keverem ismét. Majd a tüzre visszatéve kiforralom. Citromhéjat is reszelhetek bele.
3. A diót ledarálom
4. Csokiöntet: Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy tejet felteszek főni cukorral és rummal. Közben egy tálba kakaóport, egy kevés lisztet és cukrot elkeverek egy kevés tejjel csomomentesre!! Ha a tej felforrt hozzáöntöm, hagyom hogy kiforrjon és kész. Nem nehéz. Hagyom kihülni!!!
5. lépés hogy összeállitom a masszát. Veszek elő egy edényt aminek az aljára teszek egy kevés pudingot. ráhelyezem az egyik piskótát, puding következik ismét, reszelt dio, másik piskota, puding, dio.
Hagyom hogy kihüljön, s tálaláskor egy keveset tálkába szedünk leöntjük a hideg csokikrémmel, tejszinhabbal díszitem, s a tetejére tehetek egy kevés diót.
Sweet Dream/saját recept/
Ez az ételkülönlegessék az én fantáziám szüleménye. Tavaly nyáron elkészítettem a páromnak, s neki nagyon ízlett, s úgy gondoltam megosztom veletek is.
Először is a nektarinokat kettévágjuk, majd forró cukros vízbe beledobjuk, s puhára főzzük, de vigyázzunk ne legyen túl puha mert szétesik. Ha készen van, s már langyos akor teszünk az edény tetejére sütőpapirt, hogy a nedvet magába szivja.
panna kotta: 3 dl édestejszínt felforralunk kevés cukorral, vaniliarúd belsejével. Fontos, hogy nem kell kiforralni. Fölösleges. A zselatint hideg vizbe vagy ennél jobb ha rumba áztatjuk, s amikor már kicsit szétmálna, akkor kivesszük, s hozzáadjuk a tejszinhez. Majd őzgerinc formába, vagy puding formába öntjük, s hűtőbe helyezzük kb 1-1.5 órára.
Ha a nektarin kihült meghámozzuk, felkarikázzuk szép szeletekre. A levéből is egy keveset elveszünk, s zselatint adok hozzá.
Az őzgerinc formát kivesszük a hűtőből ráhelyezzük sorba a nektarinszeleteket, s felöntjük a zselatinos főzőlevével,, ami nem fórro!!! Majd a hűtőbe tesszük, s fóliával lefedjük. kb 1-1,5 óra hossza és kivesszük a hűtőből.
A hűtőből fejjel lefelé fordítjuk, s óvatosan kiemeljük a desszertet nagyon vigyázva, nehogy széttörjön. Ha nem menne, akkor picit ütögessük meg az oldalát, vagy melegítsük meg az oldalait, s úgy megenged.
yellow whip wonder/ saját recept/
Ehhez szükségünk van kevés vörösborra amiben a meggyet felfőzzük cukorral, majd pépesítjük. Ezzel olyan lekvár sűrűségú lessz kb, csak egy picit hígabb. Zselatint keverünk el benne,s egy kicsit hűtőbe tesszük, majd amikor langyos akkor a pohár aljába tesszük.
Ha megszilárdult csokimázt öntünk rá. Ez lessz a második réteg.
Tojássárgája, cukor, narancshéj reszelve, s a levéből is adunk hozzá keveset. Citromhéjat is reszelünk hozzá, kevés jó minőségű gyümölcsös alkohol tartalmú ital, s habosra keverjük az egészet vízgőz felett! Ez lessz a harmadik réteg az édességen.
Tetejére tejszinhabot teszünk, aminek a tetejére nagyon kevés csokit reszelhetünk.
Tiramisu:
A tiramisúhoz szükségünk van
kb 300ml kávét rummal és cukorral elkeverünk. Szükségünk van kb 35-40 db babapiskótára, amit beleáztatjuk, s egy tálba sorba elhelyezünk egy adagot.
3-4 db egész tojást vízgőz felett habosra keverünk cukorral, vaniliacukorral, ezután pedig egy tálba öntjük, s habverővel is kikeverjük.
Az édestejszínt amit jól lehűtöttünk!!!! kemény habbá verjük, s hozzáadjuk a tojássárgáját, s kevés kávét, macarpone sajtot, s kb 10 g zselatint.
Majd rétegezzük, amig el nem fogynak a hozzávalók. Tetejére a massza kerül, s mehintjük keserű kakaóporral.
Anci néni receptje:
Ezt a finomságot éppen most kóstoltam meg, s úgy döntöttem, hogy megosztom veletek.
A szélesmetélt tésztát kifőzzük, s kivajazott tepsi aljára tesszük a felét.
Áfonya és vegyesgyümölcslekvárral beterítjük, ez lessz a második rétegünk.
A diót ledaráljuk, s rászórjuk a lekvárra jó bőven.
A tészta másik fele következik,
kb 6 dl tejfölt 2-3 tojássárgájával elkeverünk teszünk hozzá cukrot, vaniliacukrot, s ez lessz az utolsó rétegünk. Tetejére szintén szórhatunk darált diót.
150 fokos sütőbe betoljuk, míg a tejföl kicsit rá nem pirul.
Anyuci különlegessége:
Ez a recept pedig édesanyám különlegessége. Kísértetiesen hasonlít az előzőre. A szélesmetélt tésztát kifőzzük, s kivajazott tepsibe tesszük a felét. Szilvalekvárral beterítjük, majd következik a tészta másik fele, s 150 fokos sütőben szépen megpiritjuk.
A teteje nagyon szép aranybarna színű, ropogós lessz, míg az alsó tésztaréteg puha marad. Aki szereti, darált diót is tehet a lekvár felé. Tetejét megszórjuk vaniliás porcukorral, s tálaljuk. :)
Forró csokoládé pirított mandulával:
tejet forralunk tejszínnel. Egy kevés tejjel csomómentesre keverjük a keserű kakaóport. Ha forr a tej akkor beleöntjük a kakaót, darabolt kakaót. Addig keverjük, amíg a csokoládé fel nem olvad. Egy kevés édestejszínt habbá verünk, s a tetejére halmozzuk, vagy egyszerűen tejszínhatob is tehetünk rá, s piritott mandulával ékesítjük.