Őzgerinc Erdei gombás metélttel:
Kicsit máshogy készítettem el, mint ahogy a képen látjuk. Veszek kb egy kg-os őzgerincet. Sózzuk, borsozzuk, őrölt korienderrel bekenjük, majd kevés zsiradékban elősütjük, amire azért van szükség, hogy egy kérget képezzünk rajta, hogy az íz-, és rostanyagok nagy része belül maradjon. Minél kevesebb legyen a veszteség. Majd rozmaringgal együtt 190-210 fokos sütőbe toljuk, s 20-30 perc alatt készre sütjük.
A gombás raguhoz szükségünk van csiperke és vargányára is, amelyeket nem túl apróra darabolunk. Vajat olvasztunk, amelyre először a csiperkegombát tesszük, s ha egy kissé összeesett, húsa puhább, akkor jöhet rá a vargánya. Sózzuk, borsozzuk, s félfinomra vágott bazsalikommal átforgatjuk, majd 2 dl főzőtejszinnel felöntjük, s pár másodpercig forraljuk.
Cukor nélküli, tehát csak sóval ízesített palacsintatésztát keverünk: A tojásokat felütjük, elkeverjük kevés sóval, szódával vagy tejjel és a végén kevés olajat is teszünk hozzá, majd forró serpenyőben megsütünk adagonként 2 db-ot.
A palacsintát csíkozzuk, majd a mártáshoz keverjük. Ebből a mártásból kerül a tál aljára, meghintjük reszelt parmezánnal, s ennek az oldalára a felszeletelt őzgerincből 2 szép szelet.
A képen látható őzgerincnél a mártáshoz nem keverünk tejszint, s készítünk egy áfonyamártást:
Vörösborhoz szegfűszeget és fahéjat teszünk, citromhéjat. Tehát készítünk egy fűszerkivonatot, amelyet leszűrünk, s ebbe tesszük fel főni a cukrozott áfonyánkat, vagy erdei gyümölcsöt. Majd pépesítjük botmixerrel, s ha szükséges sűrítjük étkezési keményítővel, amelyet kevés vízben oldottunk fel, vagy lisztet vízzel elkeverjük csomómentesre, s szűrőn keresztül a mártáshoz adjuk.