Steve konyhája: "Kezdő vagyok, de főzni akarok"

A nagyvilág ízei, ahogy én szeretem! Az étkezés öröm! Ösztön és szenvedély, életszükséglet és élvezet, mely a születéstől a sírig elkísér." Brillant-Savarin

Francia Borjúragu:


 1, A borjúhúst 3-4 dkg-os kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, s forró zsiradékban hirtelen megpiritjuk.

2, Második lépés, hogy a visszamaradt zsiradékban pecsenyelevet készítünk. A zsírba paradicsompürét keverünk, hagyjuk, hogy feloldódjon, majd lisztet adunk hozzá, s addig keverjük, amig át nem veszi a paradicsompüré színét. Felöntjük csontlével, fehérborral, s a húst ebben pároljuk tovább.

3, A következő lépés, hogy sárgarépából, gyökérből és zellerből karalábévájó segítségével golyókat fúrunk ki, s puhára főzzük sós vízben.

4, Az 1 cm-es kockákra vágott gombát vajon megpirituk, ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel.

Amikor a hús már majdnem puhára párolódott  hozzáadjuk a zöldségeket, s a vajban párolt gombát. Egy kevés vajat adunk hozzá, s ha szükséges sózzuk, enyhén borsozzuk

Tálaláskor az utolsó pillanatban adjuk hozzá a bő zsirban sült mogyoróburgonyát, s megszórjuk petrezselyemmel.

Temesvári Borjúszelet:

A borjúszeletet, amit rózsából vagy frikandóból vágunk le, kissé klopfoljuk, a kés hegyével a hús szélén lévő hártyákat bevagdossuk, sózzuk, majd lisztbe mártjuk. -> Egy kevés forró zsiradékban megsütjük.

A zsiradékban finomra vágott hagymát adunk, majd lehúzzuk a tűzról, s hozzáadjuk a tűzpiros fűszerpaprikát, elkeverjük, kevés vízzel felöntjük, s zsírjára pirítjuk. Sózzuk, enyhén borsozzuk. Lecsót, vagy paprikát paradicsomot adunk hozzá, s a borjúszeleteket puhára pároljuk, majd átszedjük egy másik lábosba.

A pörköltlevet tejfölös habarással sűrítjük, kevés tejszínt is adunk hozzá, kiforraljuk, s a másik lábasban lévő húsra szűrő segítségével átszűrjük, s hozzáadjuk a 2cm-es darabokra vágott, s külön puhára főzött zöldbabot.

Majd a tálra rendezzük a szeletekt, hogy félig fedjék egymást, megöntözzük a mártással, majd tejföllel és paprikaszínnel díszítjük.

Külön párolt rizst adunk hozzá.

Mexikói Borjútokány:

Tulajdonképpen készítünk egy borjúpörköltet, de kevesebb pirospaprikával. Amikor félpuha a hús, akkor hozzáadjuk a paradicsompürét, s a lecsot. Majd néhány percig piritjuk közepes lángon, majd a szükséges mennyiségű vízzel vagy csontlével felöntjük, s puhára pároljuk.

Közben a gombát 1 cm-esre daraboljuk, s zsírban puhára pároljuk, majd a tokányhoz adjuk. Sóval ízesítjük.

Tálalásnál az egyik tálra szedjük a tokányt, s a tetejére külön puhára főzött zöldborsót hintünk.

Külön párolt rizst adunk hozzá.


Cordon Blue:

iskolai_osztaly_kirandulas_1213263195_cordon.bleu.jpg

Borjúcombból kb 14-18 dkg-os darabot nyitott szeleteléssel levágunk, s egy szelet sonkát és sajtot teszünk bele, s feltekerjük, majd szokásos módon zsemlemorzsába bundázzuk, s forró olajban kisütjük.

Körete burgonyapüré: A burgonyát foró vízben puhára főzzük, s vajjal és tejjel kevés sóval pépes állagúra készítjük.

Frissensütéssel készíthető borjúhúsételek

Felsál, frikandó borjúszelet 1 adag 1 db 14-18 dkg
dió borjújava 1 adag 1db 14-18 dkg
rózsábók, frikandóbol borjúfilé 1 adag 1 db 8-10 dkg
karaj borjúborda 1 adag 2 db 8-10 dkg
szűzpecsenyéből borjúérmék 1 adag 3 db 5-6 dkg
szűzpecsenyéből borjúszeletkék 1 adag 5-6 db 2-3 dkg


Borjújava:

Bélszínjavának nevezzük tehát, a dióbol levágott 14-18 dkg súlyú borjúszeletet, ami kb 1 cm vastagságú. Miután levágtunk nem klopfoljuk, csupán megnyomkodjuk, meglapítjuk kissé. Így a rostok meglazulnak, s sütés közben jobban megpuhulnak. Formája kör alakú. Alakra és súlyra is leginkább a bélszínjavához hasonlít.

Duna módra házi dödöllével:

A borjújavát levágjuk, s óvatosan felszúrjuk, hogy tölthető legyen.

Habart tojást készítünk: 5 db tojást 50 g olvasztott vajjal, kevés tejszínnel összekeverjük, majd vizfürfőre állítjuk amig habos állományú nem lessz. Sóval ízesítjük, majd betöltjük a borjújavába, s a nyílást fogvájóval összetűzzük. 

A borjújava mindkét oldalát sózzuk, lisztbe mártjuk, majd pirosra sütjük natúr sütéssel, minden adaghoz 1-1 db gombafejjel együtt. Majd a visszamaradt zsírban pörköltalapot készítünk lecsosan, felöntjük kevés vízzel vagy csontlével, mégegyszer összeforraljuk, tejszínezzük, sóval, borssal ízesítjük.

Dödölle: A burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd összetörjük, s a saját levével és annyi liszttel amennyit felvesz addig keverjük, amig lágy tésztát nem kapunk. Zsíron hagymát párolunk amit kevés fűszerpaprikával megszórunk. Evőkanállal beleszaggatjuk a krumplis masszát, kicsit átpiritjuk, s kész is :D

Tálaláskor a bélszín tetejére tesszük a gombát, rá a paprikás mártást, s a töltött borjúdióval tálaljuk. A dödöllén kívül tálalhatjuk párolt rizzsel és bő zsirban sült kockaburgonyával.

Murat módra:

A borjújavát megsütjük, majd a visszamaradt zsiradékban pecsenyelevet készítünk, vagyis kevés paradicsompürét elkeverjük, majd liszttel megszórjuk, tovább keverjük, felengedjük csontlével vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk, finomra vágott tárkonylevelet, tárkonyecetet adunk hozzá, összeforraljuk.

A sonkaszelet mindkét oldalát zsirban hirtelen megsütjük, majd a tárkonyos pecsenyelébe helyezzük, s átforraljuk.

Tálaláskor a tálra helyezzük a borjújavát, majd a sonkát, s leöntjük a tárkonyos, vajas pecsenyelével, s  beborítjuk bő zsirban sült kockaburgonyával.

Holstein módra:

A borjújavát megsütjük. vajas pecsenyelevet készítünk, ahogy az előző módozatnál már ismertettem!!! Tálaláskor a borjújavát leöntjük a vajas pecsenyelével, s a tetejére egy tükörtojást helyezünk, amit fánkkiszúróval kör alakúra formáztunk. A tükörtojás közepére pedig egy ajókagyűrűt, másnéven szardellagyűrűt helyezünk úgy, hogy a sárgája véletlenülse repedjen szét!!! 

Kreol módra:

A borjújavát megsütjük.

Elkészítjük a kreol ragut: Hagymás zsíron a kockára vágott gombát lehuzassuk. Só, bors, petrezselyem, majd a paradicsomkockák. Ezt felöntjük a külön elkészített vajas pecsenyelével. Mártás sűrűségűre készítjük.

Külön párolt rizst készítünk hozzá. Ehhez a rizst kevés olajjal egy fej hagymával piritjuk, amig át nem forrósodik. Ekkor forrásban lévő, a rizs súlyához viszonyítva kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük. A rizst takarékra kapcsoljuk. Ha a vizet elfőtte akkor lekapcsoljuk, s hagyjuk még egy kevés ideig had párolodjon. :)

Dubarry módra:

Ehhez a karfiolrózsákat delikátos vízben puhára főzzük. A bélszínjavát az ismeretett módon megsütjük, majd vajazott tepsibe tesszük. Ráhelyezzük a karfiolrózsákat, s átvonjuk gratinmártással.

Gratinmártás a mártások menüpontban megtalálható. De egyébként nem nehéz. Vajat olvasztunk , lisztet habzásig hevítjük, felöntjük forró tejjel, kiforraljuk, só, bors, szerecsendió, majd legírozzuk /tejszín, tojássárgáját elkeverünk és hozzáöntjük/ de fontos, hogy miután a tűzről levettük, s már ez után sem forraljuk a mártást. Majd montírozzuk, bár sztem felesleges. A mártást a karfiol tetejére öntjük. Nem elég a hagyományos "bevonóképes mártás", kicsit sűrűbbnek kell lennie. Megszórjuk reszelt sajttal, zsemlemorzsával, s kissé megsütjük. Körete rizs, de köret nélkül is tálalható.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 13
Heti: 58
Havi: 432
Össz.: 268 264

Látogatottság növelés
Oldal: 8 Borjúból
Steve konyhája: "Kezdő vagyok, de főzni akarok" - © 2008 - 2024 - szakacs.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »