Milánói makaróni:
Magyarországon ismerik ezt a receptet így ebben a formában. Milánóban is van makaróni, de nem így készítik! :D
A makarónit a szokásos módon megfõzöm, sóval, s kevés olajjal a vízben.
A vöröshagymát tisztítás után nagyon finomra aprítom, a megmosott és letisztított gombát a fõtt sonkával együtt metéltre vágom. A vajat felforrósítom, ráteszem a hagymát, és fedõ alatt megfonnyasztom, majd hozzáteszem a julienn-re vágott gombát, füstölt marhanyelvet vagy sonkát. Paradicsompürét és kecsapot keverek hozzá, pirítom tovább még néhány percig, majd rászórom a sót, borsot, bazsalikomot, kevés kakukkfüvet, és másfél dl vízzel felengedem. Kevergetve összeforralom, ezután beleforgatom a fõtt makarónit. A fele reszelt sajtot rászórom és jól összekeverem. A kitálalt milánói makarónit ki-ki még külön is megszórja a megmaradt reszelt sajttal.
Bolognai spagetti:
Készítek egy jó pörköltalapot. Beleteszem a darált marhahúst, s kifehéredésig pároljuk. Majd paradicsompürét keverek hozzá, felengedjük kevés vízzel, só, kevés cukor, bors, oregánó, majoranna, s nagyon kevés kakukkfű. Csináljuk jó zaftosra, tehát vágjunk alá hagymát rendesen, akár lecsot is tehetünk alá nem fogja elrontani!!! Igaz, hogy magyarosabb az elkészítése, de jobb is....Só, bors, oregánó, majoranna, kevés kaukkfü.
A tésztát külön sós vízben kifőzzük, kevés olajat hozzáadva. Szintén külön vízbe főzzük ki a kockára darabolt répát, gyökeret és zellert.
Tálalásnál akár össze is keverhetjük, akár a hús tetejére is tehetjük a zöldségeket, s rá a sajt. Én összekeverném, de hagynék egy keveset a tetejére is a díszités miatt. :D
Lazagna:
A lazagnát nagyon hasonlóan készítjük a bolognai spagettihez, azzal a különbséggel, hogy a gyökeret és sárgarépát a raguba belereszeljük.
Majd nem engedjük fel egyáltalán vízzel, hanem megszórjuk liszttel, elkeverjük benne, s felengedjük tejjel!!! Nem hülyeség, mert ha sajtmártást külön elkészítenénk és összekevernénk ugyanezt kapnánk, s ha rétegeznénk külön a tepsiben a tésztára akkor is.
A következő lépés, hogy a lazagna tésztát a vékonyan olajozott tepsibe tesszük, s rá egy adag ragu, tészta, ragu, a lényeg, hogy a tetején ne a tészta, hanem a ragu legyen. Lefóliázzuk, s betoljuk a sütőbe, míg megnem puhul a tészta, ami sztem alufólia alatt!!!!!! kb 40-60 perc. Ezután levesszük a fóliát, s rápiritjuk szép barnára a sajtot. Én reszelt trappistát és füstölt sajttal készíteném.
Minestrone receptek:
Minestrone nem más, mint olasz zöldégleves. Írtam egy olasz zöldségleves receptet már a levesek menüpont alatt, de most egy picit másként mutatom be ezeket.
1.
Firenzei módra:
Én ehhez is császárszalonnát kockáznám, s gyors kevergetéssel kiolvasztanám. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát, angol zellert / szálzeller/. Üvegesre piritom, majd hozzáadom a kockára vágott répát, gyökeret, zellert, burgonyát, kelkáposztát. Hozzáadjuk a hámozott, előfőzött konzerv paradicsomot, vagy paradicsompürét, s hozzáadjuk még az előfőzött fehérbabot. Felöntjük vízzel, vagy erőlevessel. Só, bors, petrezselyem, bazsalikom. Tálaláskor reszelt parmezánsajttal megszorjuk. Betétje rizs és darabokra tört spagetti, amit külön tálalunk.
2.
Jóízű húsleves készítünk amiben a puhára főzött répát, gyökeret, zöldborsót és zöldbabot teszünk, s tejszínnel elkevert tojássárgájával dúsítjuk. Betétje az előre megfőzött cérnametélt. Tálaláskor reszelt parmezánsajttal megszórjuk.
3.
Nápolyi Minestrone:
A szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasszuk. A karikára vágott póréhagymát megfonnyasszuk benne, Ezután jön a kockára darabolt répa, gyökér zeller. Felöntjük húslevessel, s ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával, babérlevéllel, rozmaringgal, kakukkfűvel és bazsalikommal. Amikor félpuhák a zöldségek, akkor jöhet a kockára darabolt burgonya.
A szarvacskatésztát külön főzzük ki, s a leveshez adjuk. Tetejét petrezselyemmel díszitjük. A reszelt parmezánt mindenki ízlésének megfelelően adagolja a leveshez, ezért külön tálaljuk.
Nagyon jó betét még a tortellini tészta is :D
Olasz paradicsomleves:
Nagyon hasonlít a magyar paradicsomlevesre, azonban nincs benne rántás. Olajon finomra vágott hagymát piritok, majd hozzáadom a fokhagymát, kaliforniai paprikát, paradicsomkonzervet és paradicsompürét. Só, bors, petrezselyem, finomra vágott bazsalikom, oregánó, rozmaring. Majd a levest leszűrjük.
piritost mekenjük fokhagymás vajjal, s mozzarellát teszünk rá, s grillsütőbe kissé rápiritjuk.