A zsályaleveleket 10 percre vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A sonkaszeleteket hosszában kettévágjuk, és kevés grill fűszerkeverékkel megszórjuk. A banánokat meghámozzuk, és 4 egyenlő részre vágjuk. A banándarabkákat 1-1 sonkaszeletkébe csomagoljuk, majd pálcikákra szúrjuk a falatokat, ebben a sorrendben: zsályalevél, sonkás banán, zsályalevél, sonkás banán, zsályalevél. Grillen aranyszínűre sütjük.
Hortobágyi húsos palacsinta:
Ehhez szükségün van:
700 g csirkemell filé
kb 1.5 fej vöröshagyma
600-700 ml víz
3 teáskanál pirospaprika
só
őrölt fekete bors
(paprika, paradicsom)
A habaráshoz:
175 ml tejföl
50 g liszt
A befejezéshez:
8 db palacsinta
A vöröshagymát finomra vágjuk, s kevés zsiradékon megfonnyasszuk. Adhatunk hozzá 1-2 db fokhagymát is. Beletesszük a lecsót, vagy a felszeletelt paradicsomot és paprikát. Sózzuk, borsozzuk. Majd jön a csirkemell filé. Lepirítjuk, hogy a saját leve is kiengedjen, majd felöntjük vízzel vagy szárnyasalaplével.
Ha készen van a hús, akkor leszűrjük és nagyon apróra vágjuk, vagy jobb ha ledaráljuk.
A főzőlevét azt behabarjuk liszttel és tejföllel.
A palacsintákat betöltjük:
Majd a tálra két darab palacsintát teszük, s leöntjük a forró paprikás mártással. Tetejét tejföllel, petrezselyemmel díszítjük.
Baconba tekert cikória és aszaltszilva szőlőmártással:
A cikória kétéves növény, ami azt jelenti, hogy az első évben csak levélrózsát és gyökeret fejleszt, s a második évben kerül sor a virágszár és a magérlelésre. A kávépótló cikóriát nálunk is termesztik, valamint zöld cikóriát is biztos látott már mindenki. A cikória értékes növény, mert segíti az emésztést, ásványi anyagokat, emészthető rostokat, meszet és foszfort is tartalmaz. Sok A vitamint tartalmaz, s egy kevés C vitamint.
Felhasználás előtt célszerű a keserű tejnedv miatt enyhén sós, ecetes vízbe áztatni. Majd kettévágjuk, torzsáját kivágjuk, s baconba tekerjük. Az aszaltszilvát is betekerjük baconba, s tűzáll tálba tesszük, öntünk rá kevés olivaolajat, sót, fehérborsot, s 200 fokos sütőbe toljuk.
Elkészítjük közben a szőlőmártást: Barnacukrot karamellizálunk, kevés olivaolajat öntünk rá, beletesszük a szőlőszemeket, felöntjük Tokaji borral, meghintjük rózsaborssal vagy borókabogyóval, félfinomra vágott mentalevéllel.
Tálalásnál középre teszünk egy adagot a mártásból, s köré ízlésesen a baconba tekert cikóriát és aszaltszilvát, mondjuk mindegyikbők 2-2 darabot egy személy részére.